KONKRETY: Czyli jak skutecznie zamówić catering

  • Ustal datę i rodzaj imprezy
    Data to jedna z najważniejszych informacji, jakie musisz podać podczas zapytania o ofertę cateringową. Nie zawsze jesteśmy w stanie zrealizować catering w danym terminie z powodu dużej liczby zamówień. Warto zastanowić się nad elastycznym podejściem do daty imprezy. Czasami przesunięcie o dzień lub tydzień daje Ci większe możliwości skorzystania z szerszej oferty cateringowej. Oczywiście jeśli nie jest to możliwe to chętnie służymy pomocą i proponujemy rozwiązania zastępcze.
    Rodzaj imprezy to druga zmienna, która wpływa na ofertę cateringową. Inaczej organizuje się chrzciny, podczas których jest wiele malutkich dzieci i to one wyznaczają czas zakończenia spotkania, a inaczej 40tkę, na której goście szaleją do białego rana.

  • Przelicz liczbę gości
    Liczba gości wpływa na budżet. Zatem warto zawsze założyć większą liczbę gości, aby mieć “zapas” w budżecie. Warto też wziąć pod uwagę strukturę wieku gości. Proponujemy inne ceny dla dzieci i dorosłych. Często to się też wiąże z innym menu. Stosujemy menu dziecięce, które jest dopasowane do preferencji mniejszych gości, w niższej cenie oraz menu dla osób dorosłych.
    Pamiętaj też o gościach, którzy mają odmienne preferencje dotyczące menu (wegetarianie, weganie) lub którzy ze względów zdrowotnych nie mogą jeść wszystkich potraw. Wpływa to na kształt przygotowanej oferty, a Ty dzięki temu jesteś doskonałym gospodarzem, który dba o preferencje wszystkich gości.

  • Określ długość trwania uroczystości

    Pamiętaj, że im dłuższa jest uroczystość, tym więcej potraw należy zaserwować gościom. Zabiegiem, który w sposób jasny określa czas trwania imprezy, jest określenie ram czasowych na zaproszeniach. To nie pozostawia gościom wątpliwości.
    Zatem im dłuższa impreza tym droższy catering. Oczywiście zakładając, że cały catering my zapewniamy. Możesz jednak też pomyśleć o łączonym rozwiązaniu. Część potraw możesz przygotować sam/sama, a część wziąć od nas. Jest to rozwiązanie mniej obciążające budżet, ale bardziej czasochłonne (mniej wygodne) dla Ciebie.

  • Zaplanuj budżet cateringu
    Składając zamówienie możesz z góry określić budżet. Dzięki temu przygotujemy ofertę “szytą na miarę”. Jeśli budżetu nie określisz, a zaproponowany catering będzie dla Ciebie za drogi, to pamiętaj, że cała oferta podlega modyfikacji i być może da się wykonać usługę taniej modyfikując proponowaną listę potraw.

  • Określ elementy techniczne cateringu
    Jeśli organizujesz imprezę w domu to najprawdopodobniej nie będziesz potrzebować obsługi (oczywiście też proponujemy taką usługę), ale zastanów się czy nie potrzebujesz dodatkowej zastawy, stołu czy krzeseł.

    Jeśli organizujesz uroczystość w sali prywatnej (np. świetlicy wiejskiej) to zorientuj się czy jest tam dostęp do kuchni i całego zaplecza. Pomyśl o tym, czy chcesz sam/sama obsłużyć gości, czy wolisz, abyśmy my zajęli się organizacją i przebiegiem uroczystości.
    Pamiętaj, że jest to usługa dodatkowo płatna.

  • Określ swoje oczekiwania
    Zamawiając catering powiedz nam w czym mamy Ci pomóc. Czy mamy przygotować wyłącznie potrawy czasochłonne i trudne (mięsa, ryby, ciasta), czy chcesz catering pełny, tak aby nie martwić się o żaden element imprezy. Określ jaki chcesz mieć poziom wygody. 🙂
    Pamiętaj o tym, że w ofercie mamy również atrakcje, które są mobilne i które uatrakcyjnią Twoją zabawę. Pomyśl nad zamówieniem: drinkbaru, fotobudki, dekoracji florystycznych, słodkiego stołu i wielu innych.

A teraz do dzieła… spisz wszystko co jest koniecznie i zadzwoń do nas!

Stara Kaszarnia

skontaktuj się z nami

Stara Kaszarnia © 2024

| Created by socialtreemarketing